AXESS Acquisition of Key Competences for Economic and Social Sustainability

Управување со информации


DS_2_MK  

 Title
Управување со информации

 Keywords
Веб, прелистување, филтрирање податоци, пребарувач, е-трговија, google

 Author
IWS

 Languages
English

 Description
Во овој курс ќе најдете некои интересни предлози за тоа како да прелистувате, пребарувате и филтрирате податоци во мрежата, како и некои совети за тоа како да гоизвлечете максимумот од интернетот.


 Results

На крајот од овој модул ќе добиете: 1. Способност за спроведување на онлајн истражување и оценување на информации за мрежата. 2. Разбирање на моќта на податоците. На крајот од овој модул ќе добиете:
1. Способност за спроведување на онлајн истражување и оценување на информации за мрежата.
2. Разбирање на моќта на податоците.


 Contents in bullet points
• Единица 1
• Совети за прелистување
• Совети за пребарување
• Совети за фитрирање на податоци

• Единица 2
• Совети и трикови за тоа како да го извлечете максимумот од интернетот
• Други употреби на интернетот


 Contents


 

Управување со информацииЕдиница 1: Прелистување, пребарување и филтрирање податоци на интернетот. Единица 1: Прелистување, пребарување и филтрирање податоци на интернетот.
  

Прелистување  ПрелистувањеПрелистувањето се состои од пребарување низ сет на податоци со или без дефинирана цел. Кога зборуваме за интернет, обично се однесува на користење на светската мрежа.
Прелистувањето е поврзано со стратегии за пребарување, како што се примена на напредни опции во пребарувачот.
Пред да започнете со користење на Интернет, важно е да бидете сигурни дека имате инсталирано антивирусен софтвер на вашиот компјутер. На овој начин ќе го заштитите вашиот компјутер од малициозен софтвер
Повеќето веб прелистувачи имаат поставки за запирање на реклами од прозорци што се појавуваат додека работите. На овој начин можете да блокирате било која потенцијално опасна содржина.
Ако не можете да ја прочитате содржината од одредена страница, можете да го промените големината на текстот преку Опции во менито.
Навигација на веб страница е лесна: копчето "почеток" ве води назад кон првата страница што ја отворивте. Копчето "назад" ќе ве врати на претходната страница и копчето "напред" ќе ве однесе до следната страница на која сте биле. Копчето "освежи" се користи за повторно вчитување на страница.

Постојат милијарди веб-страници низ целиот свет, правејќи огромен спектар на информации достапни за вас. Сепак, може да биде прилично стресно кога се обидувате да ја пронајдете едната страница која го држи одговорот за вас!

Ова е местото каде што пребарувачот доаѓа во помош. Ако напишете "клучни зборови" во пребарувач, ќе бара веб-страници што ги содржат тие зборови и со тоа ќе го покаже одговорот на вашето прашање.

   

Пребарување  ПребарувањеФилтрирањето на податоци во ИТ може да се примени на широк спектар на стратегии за подобрување на сетовите на податоци. Ова значи дека збирките на податоци се преработени во едноставно она што му е потребно на корисникот, без да се вклучат други податоци кои можат да бидат повторувачки или ирелевантни. Различни типови филтри за податоци може да се користат за менување на извештаи, резултати за пребарување или други видови на информации.

Типично, филтрирањето на податоци вклучува екстракција на информации кои се бескорисни за читателот или информации кои можат да бидат збунувачки. Генерираните извештаи и резултатите од барањето од алатките за база на податоци често се прикажуваат во големи групи на податоци. Филтрирањето на податоците исто така може да ги направи резултатите далеку поефикасни.

Во некои случаи, филтри за податоци работат за да се грижат за пристап до чувствителни информации. Со движењето "донеси свој уред" (BYOD) што се појавува во рамките на светот на бизнисот, филтрирањето на податоци може да ги реши некои безбедносни проблеми поврзани со информациите што треба да ги направат вработените  

Филтрирање на податоци  Филтрирање на податоциФилтрирањето на податоци во ИТ може да се примени на широк спектар на стратегии за подобрување на сетовите на податоци. Ова значи дека збирките на податоци се преработени во едноставно она што му е потребно на корисникот, без да се вклучат други податоци кои можат да бидат повторувачки или ирелевантни. Различни типови филтри за податоци може да се користат за менување на извештаи, резултати за пребарување или други видови на информации.

Типично, филтрирањето на податоци вклучува екстракција на информации кои се бескорисни за читателот или информации кои можат да бидат збунувачки. Генерираните извештаи и резултатите од барањето од алатките за база на податоци често се прикажуваат во големи групи на податоци. Филтрирањето на податоците исто така може да ги направи резултатите далеку поефикасни.

Во некои случаи, филтри за податоци работат за да се грижат за пристап до чувствителни информации. Со движењето "донеси свој уред" (BYOD) што се појавува во рамките на светот на бизнисот, филтрирањето на податоци може да ги реши некои безбедносни проблеми поврзани со информациите што треба да ги направат вработените.

Совети за филтрирање на податоци

Сите големи пребарувачи користат колачиња - колачињата се зачувуваат како евиденција и се користат за чување и следење на вашата активност.
Многу измаминци ‘scammers’ користат пребарувачи преку спам-мејл - за да го избегнете ова, прилагодете ги поставките на вашиот интернет пребарувач така што прелистувачот нема да работи со некоја програма, освен ако не дозволите.
Бидете внимателни кога ги барате сајтовите што ги сакате. Некои веб-сајтови содржат малициозен софтвер кој може да му наштети на вашиот компјутер. Покрај тоа, некои софтвери може да ве натераат да инсталирате додатоци кои кријат ризик од внесување вирус во вашиот компјутер.
Бидете свесни дека веб-сајтовите што ветуваат бесплатни симнувања може да ве одведат на ризична веб-страница.
Поставете временско ограничување - Понекогаш, нема да ги најдете информациите што ги барате. Започнете внатрешен часовник, и кога ќе помине извесен временски период, ќе знаете дека е време да пробате нешто друго како што се:

  - Користете различни пребарувачи.

  - Повикајте поддршка за помош.

  - Поставете прашање на специјализирани форуми.Единица 2: Извлечете максимум од интернетот Единица 2: Извлечете максимум од интернетот
  

Извлечете максимум од интернетот  Извлечете максимум од интернетотИма многу совети и трикови за да извлечете максимум од Интернет. Еве листа на совети кои би можеле да ви бидат корисни:

Користете обележувачи

Ако најдете сајт со интересна содржина, осигурете се дека ќе го зачувате! На овој начин лесно можете да ги проверите информациите. Користете ја ѕвездата до лентата со адреси за да ја обележите веб-страницата што сакате да ја зачувате и да пребарувате подоцна. Тие можат да бидат поставени во посебно мени или на лентата на врвот.

Прашајте

Форумите и блоговите се многу корисни. Луѓето таму ќе бидат среќни да ви помогнат ако имате какви било прашања.

Историја на прелистување

Ако ја затворивте страницата што ја пребарувате, можете да ја користите историјата на прелистување за да ја пронајдете. Можете да пристапите до неа со притискање на CTRL + H кратенката.

Зумирање

•Кога фонтот на веб страната е премногу мал, може да го зумирате. Држете го копчето CTRL и свртете го тркалцето на глувчето нагоре за да го зголемите и надолу за да го намалите.

Пребарување во рамките на веб-страница

•Кога сакате да најдете еден одреден збор или фраза на веб-страницата, држете го копчето CTRL и притиснете F. Полето за пребарување ќе се појави (обично е поставено најдолу). Кога фразата е пронајдена, таа е истакната.

Можете исто така да користите интернет за да:

Најдете работа на интернет

Има буквално илјадници работни места на интернет, но најдобрите табли за работа и сајтови за барање работа имаат алатки за пребарување кои се брзи и лесни за користење и ви дозволуваат да пребарувате врз основа на видот на работата што ја барате, вашата локација , и други критериуми.

Некои од најдобрите места за работа се традиционални работни табли, како Monster, Dice, и CareerBuilder, infoJobs. Добра идеја да се најде работа во мрежата е регистрирање во различни агенции за привремени вработувања во вашето подрачје, некои примери се: Adecco, Randstad, Manpower, Temp-team итн.

Другите веб-сајтови, како што е LinkedIn, ги поврзуваат професионалците во светот за да ги направат попродуктивни и успешни. LinkedIn е најголемата професионална мрежа на светот на интернетот.

Купувајте производи или услуги во мрежата

Користете сигурни извори - Во суштина можете да најдете сè на интернет, но не заборавајте да користите сигурни извори за вашите пребарувања и за купување на стоки.

•Многу супермаркети ви даваат можност да купите од дома и да добиете доставување удобно до дома.

Плаќањата се обично преку paypal или со картичка и секогаш е многу важно да се потврди дека сме на безбедна платформа (HTTPS: //) пред да ги внесеме нашите банкарски информации.

Купете летови или резервирајте хотели на интернет

•Друга многу удобна опција е да резервирате летови и хотели онлајн од дома. Постојат платформи кои вклучуваат лет + хотелски пакети и со едноставно пребарување можете да најдете многу опции на располагање.

•Платформи како Edreams, Last Minute или Expedia ви дозволуваат да добиете интересни понуди за било кое место.

•Исто така е можно да се резервираат летови или возови во која било од постојните компании. Како и изнаоѓање на хотелски договори на портали како Booking, Kayak или Trivago. Во Google Flights можно да најдете широк спектар на летови по најповолни цени.

Плаќајте сметки (струја, вода, гас)

•Многу оператори нудат онлајн опции за управување со сите видови на плаќања. Во овие случаи обично е потребно да се инсталира личен електронски потпис на мобилниот или персоналниот компјутер.

Дознајте онлајн

Регистрирај се или внесете во било која бесплатна платформа за елиминација и проучете го секој предмет од удобноста на вашиот дом. Некои примери се: Coursera, EdX, Future Learning, The Open University итн.

Преведете документи

Google translate е алатка која може да ви помогне да преведувате одредени документи на било кој јазик. Очигледно тоа не е 100% сигурно, бидејќи станува збор за програма.

Следете насоки или лоцирајте ја вашата дестинација со Google maps.

•Ако ви треба карта или пат до некое место, Google Maps е корисна алатка.

•Напишете адреса или име на место за да дознаете каде се наоѓа.

•Можете да ја поставите маршрутата од едно место до друго.

•Исто така, ви покажува неколку видови на транспорт, вклучувајќи автомобил, јавен превоз, велосипед и пешки.This project has been funded with support from the European Commission. This web site and its contents reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.