AXESS Acquisition of Key Competences for Economic and Social Sustainability

Креативна употреба на дигитална технологија


DS_1_MK  

 Title
Креативна употреба на дигитална технологија

 Keywords
Дигитални технологии, креативност, веб дизајн, google алатки, онлајн маркетинг

 Author
KLEINON

 Languages
English

 Description
Овој модул е наменет да ви помогне да развиете нов умствен став, за да можете да го зајакнете вашиот внатрешен творец и да ви овозможи сет на основни раце на алатки за да почнете и да ги надградувате. Првиот модул обезбедува информации за клучните аспекти кои влијаат на успехот во креативно користење на ИКТ алатките. Вториот модул внесува неколку алатки со кои можете да започнете и да ги доближите вашите идеи до реалноста. Конечно, третиот модул обезбедува увид за најважните аспекти на онлајн маркетинг.

 Results

На крај на овој модул ќе бидете способни: 1. Да ги разберете главните фактори кои влијаат на способноста на луѓето да ги користат ИКТ алатките ефикасно и независно да ги идентификуваат и да користат различни извори за да развијат свое ИКТ знаење. 2. Да применувате основни принципи за дизајн и самостојно да користите различни алатки за да креирате едноставен веб-сајт, текстуални и промотивни материјали базирани на слики, како што се постери, летоци, облаци од зборови, умствени мапи итн. 3. Да ги употребите главните онлајн маркетинг алатки на основно ниво. На крај на овој модул ќе бидете способни:
1. Да ги разберете главните фактори кои влијаат на способноста на луѓето да ги користат ИКТ алатките ефикасно и независно да ги идентификуваат и да користат различни извори за да развијат свое ИКТ знаење.
2. Да применувате основни принципи за дизајн и самостојно да користите различни алатки за да креирате едноставен веб-сајт, текстуални и промотивни материјали базирани на слики, како што се постери, летоци, облаци од зборови, умствени мапи итн.
3. Да ги употребите главните онлајн маркетинг алатки на основно ниво.


 Contents in bullet points
• Единица 1: Клучни факти кои ќе ви помогнат да ја зајакнете вашата креативна употреба на ИКТ алатките
 Знаење
 Перспектива и проактивност
 Развој на вештини
 Како да се инспирирате
 Ваша улога во процесот
• Единица 2: Основни алатки за создавање на веб-страница и други кул нешта
 Основни принципи на графички дизајн
 Основни принципи на веб дизајн
 Вовед во Google алатки
 Креирање на веб-страница со користење на нови Google сајтови
 Примери за најдобра практика/DOs и DON'Ts
 Основни алатки за создавање на логоа
 Креирање постери, летоци и други промотивни/потребни материјали
• Единица 3: Увид во онлајн маркетинг
 За што се работи? Преглед и главни алатки
 Како да започнете? Брзи совети.


 Contents


 

Креативна употреба на дигитални технологииЕдиница 1: Клучни факти кои ќе ви помогнат да ја зајакнете вашата креативна употреба на ИКТ алатките Единица 1: Клучни факти кои ќе ви помогнат да ја зајакнете вашата креативна употреба на ИКТ алатките
  

Значи, што за креативноста?  Значи, што за креативноста?Креативноста често се смета за посебна особина на привилегирана категорија на луѓе. Тоа е... дискутабилно. Навистина, постојат некои наследни особини поврзани со креативноста, но, освен тоа, може и мора да се одгледува за да го достигне својот целосен потенцијал.

Креативноста е навика. Ако постојано ја поттикнувате и негувате, ќе процвета. Креативноста може да се научи.  

Факти  Факти# 1 Знаење

Истражувањата покажуваат дека "знаењето е од суштинска важност за да предизвика креативен исход".

Зошто?

Да земеме практичен пример. Вие сте уметник и имате намера да ја промовирате вашата работа онлајн (со цел да се продаде или само да се направите себе/вашата работа позната). Зошто сакате да ја промовирате онлајн?

Затоа што знаете дека онлајн маркетинг алатки постојат. Ако не сте слушнале за нив, никогаш не би помислиле да го промовирате вашиот бизнис преку интернет. Знаењето е од клучно значење.

  Ако сакате да бидете во можност креативно да користите дигитални алатки, тогаш треба да бидете во тек. Треба да се информирате. Се разбира, никој не знае сè - добијте преглед на неколку алатки и детално проучете ги оние што сметате дека се релевантни за вашата цел.

# 2 Перпектива – Проактивност

Ова поле на дигитални алатки е исклучително динамично. Работите се менуваат многу брзо. Треба да бидете отворени за новости и не само да ги прифатите промените, туку и само да го барате.

Избегнувајте „навикнување“ на некој софтвер или некој друг и одбивање да користите нови - ова не е само убивање на вашата креативност, туку и може да доведе до застарени резултати.

Решението?

Пребарувајте по интернетот периодично за најновите алатки и трендови.

•Прочитајте ги коментарите.

•Бидете меѓу првите кои ќе слушнат за новиот софтвер и ќе усвојат нови алатки.

•Не чекајте додека некој користи некоја алатка. Не чекајте додека не ви се каже за тоа. Тоа значи дека веќе e предоцна - тоа би можело да биде веќе надвор од мода.

#3 Развој на вештини

Да, ви се потребни за да бидете креативни. Креативност тоа не е само нешто апстрактно.

Способност да се размислува за нови работи - кои можат или не можат да постојат - ИМАГИНАЦИЈА

Способност да се направат нови работи - КРЕАТИВНОСТ

Ова значи дека не е доволно само да се знае дека постојат некои алатки или други. Треба да бидете во можност да ги користите.

Но, имаме добри вести! Денес, достапни ви се многу интуитивни и лесни алатки за кои ви е потребно многу малку претходно знаење или технички вештини.

Како да го ставите во пракса:

•Изберете алатка која е соодветна за вашата цел: ако треба да изградите нешто основно, тогаш не ви е потребна програма наменета за професионална употреба, која би можела да одземе многу ресурси и ќе потрае долго за да научите. ПРОЧИТАЈТЕ КОМЕНТАРИ (Совет: пребарување на Google "најдобар слободен софтвер за креирање на XYZ" или "најдобра бесплатна алтернатива на XYZ").

•Проверете ги барањата и инсталирајте ја програмата (проверете дали е од сигурен извор). Исто така, користењето алатки базирани на облак е одлична опција.

•Започнете со истражување на менито и пробајте ги функциите. Најчесто ќе најдете многу сличности помеѓу различен софтвер.

•Пребарувајте на интернет за ставки/функции на менито што не ги знаете или не ги разбирате. Најверојатно ќе најдете многу видео упатства кои ќе направат се појасно.

•Фатете се за работа!

# 4 Инспирација         

•Не треба повторно да го измислите тркалото за да бидете креативни. Можете креативно да ги комбинирате алатките, идеите и елементите кои веќе постојат.

•Направете врски низ различни области на знаење.

•Добијте инспирација - од најдобрите во областа. На пример, ако сакате да изградите веб-страница за вашиот мал бизнис или училница, можете да пребарувате онлајн за "најдобар дизајн/консултации (без оглед на вашето поле) веб-страници во (година)".

•Се разбира, можеби немате пристап до алатките кои експертите ги користат. Но дефинитивно можете да усвоите некои дизајнирани елементи што ги сакате и повторно да ги креирате со алатки кои ви се достапни.

# 5 Вашата улога во процесот

•Запомнете дека сè е до вас. Вашето ниво на успех е силно поврзано со вашето ниво на посветеност. Треба да бидете подготвени да научите, да вложите време и психолошки ресурси.

•Пракса, пракса, пракса.

•Исклучително важно: не се обесхрабрувајте кога резултатите не се како очекуваните. Имајте на ум дека никој не е 100% оригинален секој пат, не можете да бидете креативни по наредба. И ова е сосема добро и нормално.

•Заменете ги вашите ограничувачки верувања со нови, зајакнувачки. Нема такви работи како "Јас не сум добар со компјутерите". Имате само некое негативно искуство, сега е време да се ослободите од него.

•Независното учење и истражување се од суштинска важност за ова поле. Сè што е толку динамично и се движи толку брзо што ова е единствениот начин да се задржиме навистина актуелни.

 Единица 2: Основни алатки за креирање веб-страница и други материјали Единица 2: Основни алатки за креирање веб-страница и други материјали
  

Основи на графички дизајн  Основи на графички дизајнГрафички дизајн (познат и како комуникациски дизајн) е активноста и уметноста на користење на визуелни и текстуални содржини со цел да се пренесат идеи, користејќи специфични принципи и алатки. Летоци, постери, инфографики, реклами се примери за графички дизајн. Еве ги главните принципи и елементи што треба да се земат предвид:

Принципи на дизајн: рамнотежа, контраст, повторување, усогласување, близина, простор

Елементи на дизајн: линија, облик, насока, вредност, боја, текстура, големина

КЛИКНЕТЕ ОВДЕ ЗА ПРЕГЛЕД НА

ЕЛЕМЕНТИ И ПРИНЦИПИ НА ДИЗАЈН

   

Вовед во Google алатките  Вовед во Google алаткитеОвој дел од курсот ќе бара ваша активна вклученост. Ние препорачуваме не само читање и гледање на ресурсите, туку и самите да ги повторувате активностите.

ОВА СЕ ГЛАВНИ ВОВЕДНИ ЧЕКОРИ:

Пријавете се или регистрирајте се на вашата сметка на Google (Еве како да креаираш Google профил – видео). See also: https://www.youtube.com/watch?v=YIEWR95aaoI
Поврзете ги апликациите со Google Drive (Како да- ВИДЕО)
Поставете материјали на Google Drive (Како да- ВИДЕО)

Управувајте со папките и поставките за приватност/видливост(Како да- ВИДЕО)  

Основни алатки за креирање логоа  Основни алатки за креирање логоаКарактеристики на добро лого:

Едноставно – е користете премногу детали, би требало да изгледа добро, без разлика дали е отпечатено во голема или мала големина, и лесно се памти. Направете некои истражувања и набљудувајте ги логоата на најуспешните компании - најмногу да ги почитувате тие услови.

Разновидни - треба да изгледаат добро во секој контекст, да одберете бои кои добро изгледаат на повеќето позадини.

Насочени - не заборавајте ја вашата публика;

Незаборавни - дали создава траен впечаток?

Тоа може да биде само слика, само текст или комбинација на двете, и, во зависност од ситуацијата, може или не може да вклучи слоган. Запомнете графички дизајн принципи и елементи при дизајнирање на вашето лого.
Примери за бесплатни апликации можете да започнете со:

Онлајн: LogoMaker Офлајн: Jeta Free Logo Maker (можете да го преземете тука).  

Креирање на веб-страница користејќи Google Sites  Креирање на веб-страница користејќи Google SitesЗошто треба да знам како да креирам веб-страница? И зошто Google Sites? Па, можеби имате некој бизнис, занает или вештина која сакате да ја промовирате или знаење што сакате да ги споделите, но засега не можете да си дозволите професионални услуги. Или само за подобрување и проширување на вашата креативност. Google Sites е одлична почетна точка, бидејќи имате се што е на едно место и обезбедува најмногу од можностите што може да им бидат потребни на почетниците, во многу интуитивен формат. Подолу проверете неколку примери за тоа што можете да направите со овој едноставен сајт за градење и некои брзи совети за да започнете.
Примери за најдобри практики (ТУКА)

Правете и Не правете 

Правете: Држете се со предодредена тема во боја, користете бои од логото, соодветно користете ги сликите; Запомнете дека помалку е повеќе.. Не правете: Користење премногу бои.
Не правете: Користење низок квалитет на слики/видеа Правете: Користете генерички слики/видеа наместо тоа


  

Чекори за креирање на нова веб-страница со нови Google Sites  Чекори за креирање на нова веб-страница со нови Google SitesКреирање веб-страница користејќи нови google sites (како да – ВИДЕО ТУКА)
Избирање тема за вашата веб-страница (како да – ВИДЕО ТУКА)
Внес/промена на насловната слика (како да – ВИДЕО ТУКА)
Избор на насловот (како да – ВИДЕО ТУКА)
Креирање на менито, додавање страни (како да – ВИДЕО ТУКА)
Додавање содржина – на пр. слики, текст, директно од drive или префрлање/пребарување (како да – ВИДЕО ТУКА)
Креирање контакт форма (како да – ВИДЕО ТУКА)
Поканување други луѓе за уредување и објавување на вашите веб-страници/поставувања за приватност (како да – ВИДЕО ТУКА)

   

Други корисни работи  Други корисни работиОблаци од зборови (КАКО ДА - ВИДЕО)

  Можете да користите било кој генератор за облаци од збори што ви се допаѓа највеќе. Видеото погоре е пример за WordClouds.com (бесплатно). Вообичаените чекори за создавање на облак од зборови (форма направена од зборови, големината на секој збор нагласувајќи значење):

Побарајте онлајн генератор
Поставете го и залепете го текстот (околу 200 зборови е убаво)
Изберете форма, бои, фонтови
Изберете рејтинг на зборови (колку е поголема вредноста, толку е поголем зборот)
Изберете формат (PNG има транспарентна позадина), преземете го и користете го

QR Кодови (КАКО ДА - ВИДЕО)

Тие се тип на 2D бар кодови кои можат да се читаат со помош на камера од мобилниот телефон и одредена апликација
Едноставно и бесплатно за користење: пребарување на интернет за бесплатен генератор, изберете тип, внеси информации, поставете аспект, преземете и користете го


Единица 3: Увид во онлајн маркетинг Единица 3: Увид во онлајн маркетинг
  

За што се работи? Преглед и главни алатки   За што се работи? Преглед и главни алаткиОнлајн маркетинг е активност за користење на дигитални канали за дистрибуција и алатки/техники со цел да стигнете до вашата публика / пазар и да го промовирате/продавате вашиот бренд, услуга или производ.

Предности на онлајн маркетинг наспроти традиционалниот маркетинг: ниски трошоци, флексибилни, многу достапни алатки, демографски таргетирање, статистика.

Главно ограничување: недостаток на опипливост, во случај на продажба на физички производи.
Примери на алатки/техники и канали: веб-страници, оптимизација, пишување копии, блогови, публикации, е-мејл маркетинг, социјални медиуми (видете Групи, Твитер, ЈуТјуб, Фејсбук, Google+, многу други)


  

Како да започнете? Брзи совети  Како да започнете? Брзи советиНаправете едноставен план, почнувајќи од она со кое сте веќе запознаени, на пр.:

Одлучете  и јасно дефинирајте го производот/услугата/знаењето што сакате да го споделите, без разлика дали е за профит или не, и ако тоа е долгорочна или краткорочна активност;

•Разбирање на вашата публика (во однос на интересите, возраста, полот, локацијата, близината, образованието, бројот на луѓе кои треба да се достигнат итн.). Имајќи јасна претстава на кого ќе се обраќате, многу ќе ви помогне при изборот на канали и методи. Бидете колку што е можно поконкретни.

•Креирајте едноставна презентациска веб-страница (во зависност од сложеноста на услугата што може да ја разгледате создавајќи други промотивни материјали);

•За почеток изберете една или две социјални мрежи според карактеристиките на целната група што ја дефиниравте. Корисниците на различни социјални мрежи имаат различни профили (возраст, образование, интереси) - прво го направите вашето истражување.

•Бидете сигурни дека сте запознаени со функциите на било која алатка што можеби сакате да ја користите, пред да почнете нешто официјално.

•Никогаш не објавувате ништо на интернет за кое мислите дека би можеле да зажалите подоцна. Подобро размислете. Онлајн репутација е тешко да се создаде и многу лесно да се уништи. Дури и ако избришете несреќен пост од вашиот профил, шансите се дека многу луѓе веќе го виделе.

•Ако размислите за започнување сериозен онлајн бизнис, кој вклучува интернет плаќања и други понапредни функции, постојат две опции: или да се навистина добро документирани и да се разбере се што е во детали или да се разгледаат професионални услуги. Никогаш не користете нешто што не го разбирате и/или не сте сигурни, особено кога може да дојде до загриженост за безбедноста.

•Погледнете го ОРЗП (Општи регулативи за заштита на податоци) - видете повеќе детали ОВДЕ.

•Многу е важно ако работите со лични податоци на вашите клиенти.This project has been funded with support from the European Commission. This web site and its contents reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.